Έντονο το φαινόμενο επαιτείας στη Θεσσαλονίκη

Έντονο το φαινόμενο επαιτείας στη Θεσσαλονίκη

 

Αρ. Πρωτ. 21222/03.08.2011 

Προς Υπουργούς:

- Προστασίας του Πολίτη

- Δικαιοσύνης

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα επαιτείας στη Θεσσαλονίκη, με θύματα ανήλικα κυρίως παιδιά. Το φαινόμενο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, με τις δομές κοινωνικής υποστήριξης να είναι ανύπαρκτες. Καθημερινά σε όλη την πόλη κυκλοφορούν περίπου 100  παιδιά, μόνο από τη Βουλγαρία. Τα κυκλώματα επαιτείας και εκμετάλλευσης ανηλίκων δρουν ανεξέλεγκτα. Τα θύματα έχουν εξαπατηθεί από κυκλώματα, που τους υποσχέθηκαν εργασία και φιλοξενία, για να τους προωθήσουν τελικά σε επαιτεία και οικονομική εκμετάλλευση.

Δυστυχώς καμία πρωτοβουλία και καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο επιτείνεται ολοένα και περισσότερο, εξαιτίας της ανυπαρξίας υποστηρικτικών δομών. Το ελληνικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι ανεπαρκές και η επαιτεία διευρύνεται συνεχώς στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Οφείλουν τα συναρμόδια Υπουργεία να συγκροτήσουν ένα ευρύ πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου, μέσω της ενίσχυσης των υποστηρικτικών κοινωνικών υποδομών, αλλά και της συνεργασίας των αστυνομικών αρχών με τη δικαιοσύνη. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα εξαλειφθεί πλήρως το φαινόμενο της επαιτείας.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν τα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της επαιτείας, που αυξάνεται ραγδαία στη Θεσσαλονίκη;

Απαντήσεις Υπουργείων